Auteur Eva Oosters

Werken

Kantoren van de toekomst

10.04.2019

Als je denkt aan kantoren in Utrecht denk je waarschijnlijk snel aan gebieden als Rijnsweerd, Papendorp en misschien sinds kort wel aan het Stationsgebied. De gemeenteraad vergaderde vorige week donderdag over deze Utrechtse kantoren. Of eigenlijk meer over of er kantoren bij moeten, op welke manier dit zou moeten gebeuren en of de kantorengebieden zoals zij er nu uitzien ook wenselijk zijn voor de toekomst van Utrecht.

 

Wat Student & Starter betreft is de kantoren-toekomst van Utrecht anders dan de huidige situatie. Zorg dat kantoren meer worden verspreid over de stad, zodat er in meerdere wijken in Utrecht werkgelegenheid wordt gecreƫerd. Daarbij ziet Student & Starter veel liever een mix van wonen, werken en gezelligheid. Bij de ontwikkeling van een gebied is het daardoor wat ons betreft belangrijk om te kijken of je de bestemming deze mix kan meegeven. Bijvoorbeeld bij de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone. Door deze mix krijg je niet alleen maar meer saaie massale kantoor gebieden, maar kan je veel makkelijker gezellig ergens lunchen in de buurt of wandelen naar je werk.


Ook zien wij graag dat er genoeg betaalbare werklocaties in de stad blijven, zoals bijvoorbeeld de Stadstuin. Hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat er genoeg flexwerkplekken blijven? Wij deden in het debat hiervoor een suggestie. Zet de panden die in eigendom van de gemeente zijn, bijvoorbeeld buurthuizen, sporthallen of schoolgebouwen ook in op tijden dat zij nu nog onbezet zijn. Zorg dat mensen er dan lekker kunnen werken. Hiervoor zou bijvoorbeeld een abonnementensysteem behulpzaam kunnen zijn. Bij de Social Impact Factory wordt daar op dit moment al gebruik van gemaakt, je kunt een plek reserveren of zelfs huren voor een bepaalde periode. Als de gemeente op deze manier de ruimte die er is zo effectief mogelijk inzet, blijven er meer betaalbare en misschien wel hele gezellige werkplekken in de stad.