Auteur Koen Hoogendoorn

Duurzaamheid

Jouw iPhone 4 op een afvalberg in Ghana

14.06.2019

In dit instagram-tijdperk was het tot nu toe vanzelfsprekend om elke paar jaar te veranderen van smartphone. Niemand weet echter waar deze smartphones naartoe gaan. Oké toegegeven, je hebt de overtuiging dat je iPhone 4 die je in de 4e klas gebruikte nog steeds door het zusje van je ex wordt gebruikt. Maar laten we eerlijk wezen, deze kans is vrij klein.

 

Afvalberg in Accra

De NOS berichtte deze week dat we, gelukkig, oude smartphones naar Afrika sturen om daar te hergebruiken: een stukje Student & Starteriaanse circulaire economie wat wij natuurlijk graag terugzien. Het is echter nog maar de vraag of die oude, inmiddels 4 eigenaren verder en over-gebruikte, iPhone 4 de reis vanuit de Rotterdamse haven naar Ghana overleefd. Het blijkt namelijk dat de Ghanese hoofdstad Accra momenteel is gereduceerd tot één van de grootste e-waste stortplaatsen ter wereld. Nu voelt dat hele recycle idee niet meer zo ethisch verantwoord. E-waste (ook wel: elektronisch afval) is zeer hardnekkig en moeilijk verwerkbaar afval, wat daarnaast ook nog gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

 

 

Schriftelijke vragen

Dit alles roept natuurlijk de nodige vragen op. Hoe gaan we in Utrecht om met e-waste? Heeft de gemeente zicht op onze tweedehands elektronisch apparatuur en waar dit al dan niet heen wordt getransporteerd? Zo ja, kan de gemeente Utrecht er niet in voorzien dat tweedehandse elektronica wordt hergebruikt binnen de gemeente zelf? Het is namelijk niet geheel onwaarschijnlijk dat dit idee van circulaire economie eerder een dekmantel is voor het goedkoop verwerken van elektronisch afval in een derdewereldland als Ghana. Student & Starter is hierdoor benieuwd naar de reactie van de gemeente over het verwerken van elektronisch afval in Utrecht.  

De gemeente heeft 6 weken om te antwoorden, dus wordt vervolgd.