Intimidaties van huurders bijna verdubbeld in corona-jaar

Het Huurteam heeft eind mei haar nieuwe jaarrapportage gepresenteerd. Eigenlijk constateert het Huurteam bij elke controle wel een misstand.

De grootste schrik is het aantal toegenomen gevallen van intimidatie, in 2020 ontving het Huurteam 61 meldingen van intimidatie en bedreiging (op 37 unieke adressen). Bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (32 meldingen). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat de corona crisis zijn weerslag heeft op de relatie verhuurder-huurder. 

Student & Starter ziet veel misgaan bij de verhuur van studentenwoningen. Bijvoorbeeld omdat veel jonge Utrechters niet op de hoogte zijn van hun rechten. Dit komt vooral voor bij tijdelijke contracten, hoge huurprijzen en bijvoorbeeld de gevallen van intimidatie.

Eerder stelden wij hier al vragen over in de gemeenteraad. Wij zijn dan ook blij dat het Huurteam samen met de gemeente een campagne opzet. Zij willen hiermee meer mensen kennis laten maken met het Huurteam en ze op de hoogte te stellen van hun rechten als huurder.

Het Huurteam speelt een belangrijke rol bij de aanpak van huisjesmelkers. Ze helpt huurders bij problemen zoals te hoge huren, servicekosten, all-in-contracten, maar ook onterecht berekende kosten en huuropzeggingen.

Het Huurteam voert voornamelijk controles uit bij (onzelfstandige) studentenkamers, in 2020 waren dat 301 van de 457 huurprijs controles. De huurders betaalden 104 tot 208 euro per maand te veel. Bij signalatie van misstanden, gaat het Huurteam names de huurder in gesprek met de verhuurder. Wanneer het nodig is, starten ze namens de huurder een procedure bij de Huurcommissie.

Wij zijn als fractie ook benieuwd naar jullie ervaringen met het Huurteam en huren in Utrecht. Heb jij wel eens het gevoel dat niet alles pluis is met je contract, dat je te veel betaalt of heb je vervelend contact met je huisbaas? Weet ons en het Huurteam te vinden.

Vind jij het – om welke reden dan ook – spannend om naar het Huurteam te stappen? Laat het ons ook weten!

Privacyverklaring