Auteur Eva Oosters

Veiligheid

Innovatie bij Veiligheid

07.11.2018

Innovatie is voor veel portefeuilles een belangrijk onderdeel, maar voor Veiligheid zeker. Zowel op het gebied van bestaande projecten als voor totaal nieuwe methoden. De criminaliteit ontwikkelt zich en wij als gemeente moeten mee ontwikkelen. Er zijn veel hardnekkige problemen waaronder bijvoorbeeld fietsendiefstal, waar we in de stad Utrecht mee te maken krijgen, maar waar nog geen oplossing voor lijkt te zijn. Een echt andere, innovatieve blik op de situatie zou voor die oplossing kunnen zorgen, maar dan moet er wel de ruimte zijn om te experimenteren.
 

Het blijven uitvinden van nieuwe methoden is belangrijk voor ons veiligheidsbeleid. Nu blijkt dat er achter de schermen het een en ander wordt geëxperimenteerd, maar dat vaak voor de uitvoering van deze experimenten of het doorzetten ervan geen budget is. Student & Starter stelde hierover vragen bij de commissiebehandeling van de programmabegroting 2019. Uit de beantwoording konden we opmaken dat in ieder geval aan de slag wordt gegaan met het sterk verouderde meldpunt voor homogeweld “Gay Alert”. Daarbij werd gesteld dat er al aan de slag wordt gegaan met innovatie, volgens Student & Starter is hier alleen nog niet genoeg ruimte voor.

Neem het voorbeeld van de nieuwe innovatieve oplossing voor fietsendiefstal waar Veiligheid nu mee bezig is. Met dit experiment komt er een chip op je fiets, die je telefoon een berichtje zal sturen als je fiets wordt verplaatst. Een goed idee! Daar willen we er natuurlijk meer van.
 

Maar als we echt sprongen willen maken op het gebied van innovatie bij veiligheid, moet er een apart budget voor komen in plaats van een budget dat je ‘eventueel’ voor innovatie kan inzetten. De zekerheid van bestaande methoden zal het anders te vaak winnen van het experiment. Daarom dient Student & Starter donderdag voor de programmabegroting de motie ‘Innovatie bij Veiligheid’ in. Deze motie draagt het college op een apart budget voor innovatie te filteren uit het budget van het programma Veiligheid. Zo kunnen we komen tot nog veel meer frisse en effectieve oplossingen!