Hoe we van ‘hot-girl summer’ geen ‘soa-zomer’ maken

Het vaccineren schiet al lekker op en langzaamaan krijgen we ook steeds meer vrijheden terug. De zon schijnt en de terrassen zijn open. Parkjes en zwemplekken hebben ons laten proeven van de aankomende zomer. Kortom: de perfecte ingrediënten voor een hitsige zomer.

Er wordt dan ook een (tijdelijke) toename van soa’s verwacht. Ook zullen jongeren de aankomende tijd mogelijk meer alcohol en drugs gebruiken om te vieren dat ze weer mogen feesten. Student & Starter vraagt zich af of de GGD hier klaar voor is.

Jongeren (16-20 jaar) hebben tijdens corona minder seks en dates gehad. De helft van de jongeren ging voor corona nog op dates. Maar één vijfde van de jongeren had nog dates tijdens de tweede lockdown.

In Utrecht Unlocked schreven wij al dat jongeren weinig aansluiting kunnen vinden tijdens corona. Daardoor krijgen ze weinig mogelijkheden om hun seksualiteit te ontdekken. Ook volgens onderzoeksbureau Rutgers en SOA Aids Nederland is dit zorgelijk. Volgens het onderzoeksbureau belemmert dit jongeren in hun seksuele ontwikkeling.

Vorige week kaartte Student & Starter de situatie aan in de gemeenteraad. Wij willen dat de GGD er klaar voor is als alles open gaat en iedereen weer met elkaar om kan gaan.

Student & Starter pleit voor serieuze aandacht bij seksuele gezondheid

De subsidie van het Rijk voor seksuele gezondheid is licht naar beneden bijgesteld. Terwijl de kans op SOA’s groter is. De lobby voor meer subsidie is nog steeds gaande. Student & Starter wil dat we stelliger en feller een stand nemen over seksuele gezondheid. Daarnaast blijft ook de PrEP-pilot onzeker.

Ondanks dat het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) begin 2021 een handreiking heeft gedaan om in Utrecht 102 extra personen PrEP-zorg aan te bieden, zijn dit nog steeds onvoldoende plekken. Ook is er geen volledige financiële dekking.

Student & Starter wil kijken binnen de huidige mogelijkheden om de seksuele gezondheid van Utrechters te garanderen. Want seksuele gezondheid verdient meer serieuze aandacht. 

Het is nog steeds op zijn plaats om dank uit te spreken richting de GGD en alle mensen die dag in en uit hard werken zodat we straks weer een normaal leven kunnen leiden. Wij begrijpen dat de GGD niet direct iets aan de lange wachttijden bij de soa poli en PrEP-zorg kan doen, daarvoor moeten we vooral naar het Rijk kijken.

De plannen mogen extra urgentie steviger benadrukken binnen de GGD, gemeenteraad én communicatie richting het Rijk.

Privacyverklaring