Hoe we Utrecht aan het sporten krijgen
Tessa, de nummer 3 van Student & Starter, is fanatiek sporter en moedigt graag anderen aan om met haar mee te doen. Waarom ook niet? Sporten is natuurlijk hartstikke gezond en gezellig. Juist daarom mag wat Tessa betreft de gemeente een flinke impuls geven aan de sport in Utrecht. Daar heeft ze gelijk een paar slimme ideeën bij.
Elk jaar weer staat het hoog op de lijstjes met goede voornemens: meer sporten. De voordelige deals op sportschoolabonnementen vliegen je om de oren en vol goede moed meld je je aan. Dit jaar ben je geenszins van plan om te stoppen, je gaat het écht volhouden! Maar dan liggen er een paar sluipmoordenaars op de loer: drukte, griep of anders toch zeker Netflix.
Sportverenigingen
Oké, een kleine terugval, maar je raapt de moed weer bij elkaar! Misschien is een sportvereniging meer jouw ding. Gezellig sporten met een team in plaats van je eindeloos stuk werken op gewichten en loopbanden. Dan stuit je op een nieuw probleem: wachtlijsten. De gemeente Utrecht dacht daarvoor een oplossing te hebben. In plaats van verenigingssubsidies, moest bijna al het geld voortaan gaan naar de gemeentelijke sportaccommodaties. Meer plek om te sporten, minder wachtlijsten. Toch? Niet dus, want maar een kwart van de Utrechters maakt gebruik van deze locaties.
Contributie
Alle verenigingssubsidies zijn afgeschaft en misschien heb je dat wel gemerkt. Het eens zo goedkope biertje aan de bar in de kantine komt steeds meer in de buurt van de bierprijs in de binnenstad en anders wordt de contributie wel met een paar tientjes verhoogd. Sportverenigingen moeten het hoofd boven water zien te houden en hebben daardoor minder ruimte om echt in sport te investeren. Denk aan het neerzetten van toffe UIT-activiteiten, het geven van sportlessen aan schoolkinderen en vluchtelingen of het aannemen van professionele coaches. Wat betreft Student & Starter gaan we weer investeren in verenigingen, zodat sport in Utrecht écht voor iedereen toegankelijk is.
Duurzame sport
En wat gaan we dan doen met de sportaccommodaties? Ten eerste moeten we álle sportaccommodaties duurzaam gaan maken, want duurzaamheid is als een sportwedstrijd. Laten we net als Dafne Schippers en Inge Janssen de koploper zijn: voor 2030 wil ik dat alle sportaccommodaties energieneutraal en klimaatbestendig zijn! Kleine aanpassingen zoals slimme energiemeters, LED-lampen en zonneboilers kunnen al groot effect hebben. Daarnaast staan de accommodaties nog te vaak leeg tijdens daluren. Waarom maken we er in deze uren geen studie- en flexwerkplekken van? Daar hebben we namelijk nog steeds een tekort aan in Utrecht.
Ik wil graag heel Utrecht met mij aan het sporten krijgen! Dat gaan we alleen bereiken als de gemeente beter gaat investeren in sport en de verenigingen centraal zet. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw aan dat goede voornemen te beginnen.