Hoe maak je een oude stad digitaal en duurzaam?
De uitdagingen van de toekomst zijn best groot, constateert Tim. In rap tempo willen we verduurzamen en digitaliseren, maar dat gaat niet vanzelf. Onze lijsttrekker denkt dat het tijd is voor meer durf in de keuzes die we maken.
Je hebt nog een maand tot de deadline. Het voelt alsof je nog zeeën van tijd hebt. Vervolgens vliegt de tijd voorbij en je hebt nog een week. Nog steeds gaat het wel, maar de stress begint wel wat toe te nemen. Uiteindelijk moet je op de laatste dag voor de deadline nog halsoverkop volle bak aan de gang om het werk gedaan te krijgen. Wat had je graag gehad dat je eerder was begonnen. In de politiek werkt het helaas vaak niet anders.
Drastisch verduurzamen
Hadden we eigenlijk niet tien jaar eerder moeten beginnen met het drastisch verduurzamen en digitaliseren van onze samenleving? Jazeker. Die constatering is best frustrerend. Hoe langer we wachten met actie ondernemen, hoe drastischer de acties dienen te zijn. Het liefst wil je zo’n proces stap voor stap vormgeven. Dit is natuurlijk geen reden om nu te blijven wachten. We hadden eerder moeten beginnen, maar eerder dan nu beginnen kan niet. Het wordt hoog tijd dat we in de politiek die stress eens gaan voelen.
Durf en keuzes
De conclusie is dus dat we nú moeten digitaliseren en verduurzamen. Dat zijn twee best wel grote projecten, dus we zullen wat durf moeten tonen. Laten we van de gemeente Utrecht een digitale overheid maken! Technisch is het al mogelijk om bijna alles digitaal te regelen, in Estland gebeurt dit bijvoorbeeld al. Het is een kwestie van onze eigen organisatie erop inrichten én de Utrechters een handje helpen om digitaal geletterd te worden.
Een duurzaam alternatief
Voor duurzaamheid geldt eigenlijk hetzelfde. We weten dondersgoed wat er moet gebeuren. Minder autorijden, duurzaam energie opwekken en onze gebouwen vergroenen. Helaas wordt hier ook in Utrecht nog te weinig uitvoer aan gegeven. Zo staat de binnenstad nog steeds vol met auto’s. Laten we daar eens een einde aan maken. Als de gemeente in de binnenstad het aantal autoparkeerplekken laat dalen, komt er ruimte vrij voor meer fietsparkeerplekken. Zo ontmoedig je de vervuiler en stimuleer je tegelijkertijd een duurzaam alternatief!
Ingrediënten
Student & Starter wil als groep jonge mensen de vooruitgang actief aanjagen. Pas als we dat doen, kunnen we echt verandering bewerkstelligen. Een beetje lef en duidelijke keuzes zijn de ingrediënten. Want die toekomst, daar gaan we toch echt zelf over. Laten we daarom niet passief afwachten, nee, laten we er zelf iets moois van maken!