Auteur Kelly Tijhuis

Mobiliteit

Hoe ervaren reizigers De Uithoflijn?

15.01.2020

Hoe ervaren reizigers De Uithoflijn?
Tram 22, ook wel bekend onder de naam “De Uithoflijn” rijdt nu een maand. De eerste grote storing was vandaag, maar deze is gelukkig verholpen. We hopen dat het een incident is het dit niet vaker gaat voorkomen, zodat iedereen op De Uithoflijn kan rekenen. Het gaat natuurlijk om de reizigers. Reizigers zoals Jonna, eerstejaars student aan de Universiteit Utrecht. Jonna vertelt ons over haar ervaringen met De Uithoflijn.
 
“Het is eigenlijk best bijzonder dat je van een bus naar een tram gaat, net zoals in Amsterdam. Ik heb wel geluk gehad, want als eerstejaars hoefde ik niet lang met de bus. Maar ik vind de overstap naar een tram heel fijn, de bussen waren namelijk enorm druk. De tram ook wel hoor, maar je hebt geen file of opstoppingen. Je gaat in een rechte lijn en je botst daardoor nergens tegenaan als je moet staan.” Naast haar goede ervaringen met de tram zijn er wel een paar verbeterpunten waar Jonna tegen aanloopt. “De meeste mensen checken bij één paal in. Dat is niet helemaal praktisch want er staan meerdere palen. Soms kun je er niet meer in als de tram vol is, dan moet je eerst wachten tot de tram vertrekt en duurt het soms nog een paar minuten voor de tweede tram vertrekt. Dat voelt altijd wat langer als je haast hebt. ”
 
Tram 22 heeft 48 vaste stoelen, 14 klapstoelen, 2 rolstoelplekken en 154 staanplaatsen: bij elkaar 4 personen per vierkante meter. En als je dan toch moet staan; de motoren zijn computergestuurd, wat zorgt voor sneller en gelijkmatiger optrekken. Ook zit er vloerverwarming in de tram, wat natte en gladde vloeren voorkomt en airconditioning die verkoeling brengt in de zomer en in de winter vocht afvoert tegen beslagen ramen. De aankomende maanden wordt de eerste evaluatie gedaan, deze brengt alle problemen in kaart en verhelpt ze. Op dit moment rijdt De Uithoflijn tien keer per uur (per richting), dit wordt eind 2020 waarschijnlijk opgeschaald naar zestien keer per uur!
 
Jonna: “Op de terugweg of buiten de spits is het vaak wel rustig in de tram, dat is heel chill. De tram neemt ook een hele andere route dan de bus, dus nu kan ik weer eens wat nieuwe delen van Utrecht zien. Het was even wennen, maar ik denk ook dat het voor de mensen die dit hebben ontworpen even wennen was. Ik vind de overstap van bus naar tram toch best gaaf en bijzonder.” 
 
Heb jij ook nog ervaringen met De Uithoflijn die je met ons wilt delen? Stuur ons dan een berichtje, vinden we leuk!