Het nachtdier wil ook naar de supermarkt

De lijsttrekker van Student & Starter is niet zo’n ochtendmens. Meer dan eens bivakkeert hij door de nacht en een mens krijgt dan wel eens honger. Het totale gebrek aan nachtwinkels in Utrecht zit hem dus vaak dwars. In deze column vertelt Tim over zijn ervaringen.

Afgelopen herfst was ik op vakantie in Reykjavik. Midden in de nacht kwam ik aan bij een tamelijk shabby hostel dat ik vooraf had geboekt. Het was deels mijn eigen schuld dat ik daar zo laat aankwam. Blijkbaar had de bus vanaf het vliegveld me gewoon voor de deur kunnen afzetten, maar hé, een stukje lopen door de kou was ook leuk. Ik was blij dat ik er was. Je moest naar binnen met een code. Als je eenmaal binnen was, had je ook nog een code nodig voor de slaapzaal. Een systeem dat prima zou kunnen werken, ware het niet dat het niet werkte. Goed, lang verhaal kort, het duurde even voordat ik mijn bed had gevonden. Toen ik dat bed gevonden had, kon ik nog maar aan één ding denken: eten.

Eenmaal weer de koude IJslandse nacht ingestapt, besloot ik google te raadplegen. Wat bleek: er waren drie vierentwintiguurssupermarkten op loopafstand! Goed woord trouwens, vierentwintiguurssupermarkt. Met een tas gevuld met eten liep ik tevreden terug naar mijn hostel. Toch wel merkwaardig dat een stad met stervenskoude nachten en krap de helft van de inwoners van Utrecht eindeloos veel meer nachtwinkels heeft.

Ook thuis in Utrecht heb ik ’s nachts wel eens vreetkicks. Helaas is dan mijn enige optie om naar ’t Hoekje te gaan en weer een broodje döner naar binnen te werken. Aangezien ik mijn bierbuikje voorlopig probeer uit te stellen, houd ik mij vaak in. Toch wel erg jammer dat we in Utrecht precies nul nachtwinkels hebben. Overigens is niet alles in Reykjavik beter. Zo kost een biertje daar al snel acht euro.

Die nachtwinkels zijn er trouwens niet zomaar niet. Momenteel kent Utrecht namelijk een verbod op deze voorziening. Student & Starter maakt zich hier al sinds haar oprichting boos om. Het eerste dat we voor elkaar hebben weten te krijgen is dat sommige winkels tegenwoordig langer open mogen blijven (shout-out naar de Boon’s in de binnenstad). De volgende raadsperiode wil ik doorgaan met de strijd voor nachtwinkels, voor mijzelf en al die andere Utrechtse nachtdieren!

Privacyverklaring