Auteur Kelly Tijhuis

Persbericht: Menstruatie-armoede in Utrecht

08.11.2019

Dit persbericht werd gepubliceerd op de website van DUIC.nl

De politieke partijen GroenLinks, D66 en Student & Starter zouden graag zien dat tampons en maandverband te krijgen zijn bij de voedselbanken en scholen in Utrecht. Het is een van de oplossingen waar de gemeente naar zou moeten kijken om menstruatie-armoede tegen te gaan. 

Ziekmelden, het gebruik van WC-papier als vervanging of het opnieuw gebruiken van tampons of maandverband. Deze week werd bekend dat één op de tien vrouwen in Nederland wel eens problemen heeft om aan maandverband of tampons te komen vanwege te weinig geld.

GroenLinks vindt dat iedere vrouw hier recht op heeft en vraagt samen met D66 en Student & Starter de gemeente Utrecht op zoek te gaan naar oplossingen.

‘Schrijnend’

Uit onderzoek blijkt dat menstruatiearmoede met name voorkomt bij klanten van de voedselbank, dak- en thuislozen en ongedocumenteerden. GroenLinks raadslid Julia Kleinrensink: “Het is heel schrijnend wanneer vrouwen te weinig geld hebben om maandverband of tampons te kopen en hier door schaamte niet om durven te vragen.”

Het probleem zorgt niet alleen voor ongemak: “Naast ongemak zitten er gezondheidsrisico’s aan en kan het ervoor zorgen dat ze school- of werkdagen missen. GroenLinks vindt de gezondheid van deze vrouwen belangrijk en dat zij volwaardig mee te kunnen doen in onze samenleving.”

Gratis verstrekken

Naast het bestrijden van armoede en een landelijke aanpak ziet Kleinrensink een aantal mogelijkheden voor de gemeente: “Tampons en maandverband zouden bijvoorbeeld gratis verstrekt kunnen worden bij de voedselbank en de nachtopvang voor dak- en thuislozen. Of bij scholen en bibliotheken. Daarnaast kan de gemeente in gesprek gaan met zorgverzekeraars over de vergoedingen.”

De drie politieke partijen vragen het gemeentebestuur naar hun plannen om dit probleem aan te pakken en leggen daarbij een aantal opties voor.