Goede voorlichting op scholen; inclusiviteit wordt geen doel maar vanzelfsprekendheid

Vandaag is het precies 20 jaar geleden dat het burgerlijk huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht. Uit het bericht van NRC afgelopen week werd pijnlijk duidelijk dat respect voor ieders identiteit en geaardheid nog niet vanzelfsprekend is. Student & Starter pleit voor een goed aanbod in lessen die niet alleen gaan over seksuele voorlichting maar bijvoorbeeld ook over seksuele diversiteit. Deze week spreken wij ons hierover uit, evenals de veiligheid van LHBTI+ asielzoekers in asielzoekerscentra en het behouden van twee inclusieve Utrechtse cafés. 

Afgelopen week heeft de raad een brief ontvangen met updates en toezeggingen omtrent de Regenboog Agenda, een actieplan dat zich richt op het vergroten van de zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid van lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse personen in Utrecht van 2019 tot en met 2022. 

Gesprek aangaan met scholen die geen aandacht besteden aan seksuele diversiteit

Student & Starter stelde eerder al vragen over de kwetsbare positie van LHBTI+ asielzoekers, een inclusieve nachtcultuur en seksuele voorlichting op scholen. En wij blijven ons hiervoor inzetten. “Wanneer we onze kinderen een open wereldbeeld meegeven en respect voor ieders identiteit en geaardheid, dan is inclusiviteit bij de volgende generatie geen doel meer maar een vanzelfsprekendheid.” Vertelt fractiemedewerker Myrthe van Mil. “Helaas zijn we nog niet zo ver, daarom moeten we daar nu moeite in steken.” 

Het is van belang dat scholen gebruik maken van erkende lesprogramma’s. Programma’s waarin diversiteit is opgenomen zodat kinderen op jonge leeftijd al leren om hierover praten. Wij willen dat de wethouder in beeld krijgt hoeveel scholen dit al doen en dat er een gesprek wordt aangegaan met scholen die nog geen aandacht besteden aan seksuele diversiteit.

Iedereen moet zich thuis kunnen voelen

Van Mil: “Utrecht prijst zich als inclusieve stad: voor inclusiviteit is het belangrijk dat iederéén zich thuis kan voelen, dus ook bewoners van azc’s.” Eind vorig jaar werd duidelijk dat een onbekend aantal asielzoekerscentra de toegang tot de datingapp Grindr blokkeren. Andere dating apps zoals Tinder werden echter niet geblokkeerd. Het COA had zelf de toegang tot de app geblokkeerd via het wifinetwerk.

Behoud van inclusieve cafés

Ook besteden we meermaals aandacht aan het overeind houden van Café Kalff en Bodytalk, twee inclusieve cafés. Bars die zwaar geraakt worden door de corona crisis en als ze wegvallen valt er voor de LHBTI+ jongere een belangrijke ontmoetingsplaats weg. De queer community wordt door jongeren omschreven als een kleine community waar je elkaar snel vindt en kent. Dit houdt ook in dat het aanbod in uitgaansgelegenheden voor deze groep klein is. Ook daarbuiten moeten niet-homobars een veilige en aangename plek zijn voor LHBTI+’ers. Daarom pleit Student & Starter voor steun om de bruisende en inclusieve nachtcultuur in Utrecht te stimuleren.

Privacyverklaring