Auteur Ties de Theije

Zorg en welzijn Veiligheid

Gezond seksueel leven

28.01.2019

Tussen 17 december en 1 januari konden mensen door reorganisering van de soa-hulpverlening niet terecht bij de soa-poli in Utrecht. De poli, die gevestigd was in het UMC, werd in die periode verplaatst naar het Stadskantoor.

In een bericht van het college werd eerder aangegeven dat de vernieuwing van de seksuele gezondheidszorg budgetneutraal is gerealiseerd. Het ministerie van Volksgezondheid verdeelt het landelijke budget onder de regionale GGD’s. Echter bungelt de regio Utrecht hierin helemaal onderaan. Met onze 1,5 miljoen euro vallen wij in het niet bij de 12 miljoen euro die Noord-Holland te besteden heeft. Hoewel de andere regio’s erkennen dat hier een probleem is, wordt ook gesteld dat het niet mogelijk blijkt dit budget te herverdelen. In Amsterdam is er bewust aanvullend budget vrijgemaakt bovenop het landelijke budget. Hierdoor is de anonieme soa-hulpverlening voor een bredere groep beschikbaar en zijn er kortere wachttijden.

Student & Starter heeft signalen ontvangen dat veel Utrechtse studenten zich daarom laten testen in Amsterdam. Dat is niet wenselijk, vindt Student & Starter. Daarom vragen wij het college om in te zetten op aanvullende anonieme soa-zorg om wachttijden te verkorten en de doelgroep te verbreden.

Veel studenten die in Utrecht wonen, zijn niet geregistreerd bij een Utrechtse huisarts. Student & Starter denkt dat daardoor deze groep meer kans heeft om langer door te lopen met een soa omdat ze geen vaste/vertrouwde huisarts hebben of niet makkelijk naar hun oude huisarts gaan. Juist voor deze doelgroep is anonieme soa-zorg extra belangrijk.

Via Instagram, Snapchat en Facebook verspreidt de Gemeente Utrecht berichten over anti-inbraak in samenwerking met de landelijke campagne ‘maak het ze niet te makkelijk’,  richting een specifieke doelgroep. Wat betreft Student & Starter kan eenzelfde soort mediacampagne ingezet worden om ook de bekendheid van de nieuwe soa-poli van de GGD te verhogen en het belang van het inschrijven bij een huisarts in Utrecht te benoemen.

Zie ook: Schriftelijke vragen: Gezond seksueel leven
Zie ook: DUIC: Utrechtse studenten laten zich in Amsterdam testen op soa