Auteur Tim Homan

Wonen

Geen meerderheid voor vergunningsvrij wonen met drie personen

24.05.2019

Student & Starter heeft gisteren haar voorstel in stemming gebracht om het delen van een woning met drie personen vergunningsvrij te maken. Dit voorstel is met de krapst mogelijke meerderheid afgewezen. Uiteindelijk stemden 22 raadsleden voor het voorstel en 23 raadsleden tegen. Hierdoor blijft de gemeente het Utrechters helaas ontzettend moeilijk maken om met drie mensen een huisje te delen.
 
Waarom tegen?
Het argument wat het meest gevoerd werd door de tegen stemmers (GroenLinks, PvdA, SP, CDA, ChristenUnie, Denk) was dat de leefbaarheid van een buurt in geding zou raken door woningdelers. Met onze plannen zouden er echter maar maximaal drie personen een woning delen, wat uiteraard niet voor een enorme toename aan drukte in de straat zou zorgen. In Utrecht is het voor veel mensen, en in het bijzonder jonge mensen, ontzettend moeilijk om een woning te vinden. Daarom is het zo jammer dat partijen tegen deze maatregel hebben gestemd. Met één simpele regelwijziging hadden we direct kunnen bijdragen aan het terugdringen van de woningnood.
 
Aangenomen voorstel
Een ander voorstel van Student & Starter om het delen van een woning makkelijker te maken is gelukkig wel aangenomen. Bij de vergunning voor het omzetten van een woning naar (studenten)kamers zat nu namelijk nog de eis dat er 24 vierkante meter per persoon in de woning aanwezig moest zijn. Dankzij een amendement van Student & Starter is deze eis nu verlaagd naar 18 vierkante meter. Hierdoor wordt het makkelijker om een woning om te zetten naar kamers. Ook worden die kamers goedkoper, omdat ze niet meer zó groot hoeven zijn.
 
Over twee jaar herkansing
Al deze zaken zijn geregeld in de Huisvestingsverordening die gisteren werd besproken. Over twee jaar wordt deze huisvestingsverordening geëvalueerd en dan moet blijken of het beleid werkt. Student & Starter zal op dat moment in ieder geval opnieuw het onderwerp vergunningsvrij wonen met drie personen ter sprake brengen. Hopelijk is er dan nét wel een meerderheid.
 
Filmpje
Wil je precies weten hoe het nu in elkaar zit met die vergunning voor wonen met drie personen? Kijk dan hier het filmpje dat wij maakten over dit onderwerp!