Auteur Kelly Tijhuis

Veiligheid

Géén hekken om de muntsluis, openbare ruimte is van iedereen!

04.03.2021

We hebben al kort mogen proeven van de zonnige lentedagen. Hier werd vorige week meteen optimaal gebruik van gemaakt en het gebied rondom de Munt was dan ook druk bezocht. Omwonenden vinden dat dit overlast oplevert, met als gevolg dat er nu hekken rondom deze Utrechtse hotspot worden geplaatst. De stad groeit, en als gemeente moeten we meegroeien met de behoeftes van de inwoners. Iedereen wil de hete zomers overleven op een koel plekje. Student & Starter is er daarom op tegen om zo’n chille plek als de Munt af te sluiten met hekken.

 

De gemeente is nu van plan om hekwerken te plaatsen rondom de muntsluis die in de ochtend geopend worden en om 22.00 uur in de avond weer op slot gaan. Student & Starter vindt het belangrijk dat iedereen in Utrecht van de buitenlucht kan genieten. Om dat te realiseren zijn er ook genoeg gezellige en aantrekkelijke plekken nodig. Het gebied rondom de muntsluis is zo’n plek, een openbare en kwalitatief goede plek met groen, water en schaduw. 

 

Andere en betere oplossingen

De openbare ruimte is van iedereen, wij zijn daarom tegen het plan om hekwerken te plaatsen, en deze heerlijke plek zo af te sluiten. Overlast is natuurlijk vervelend, maar hekwerken zijn volgens ons niet de oplossingen. We moeten kijken naar andere en betere oplossingen, zoals het plaatsen van meer vuilnisbakken, uitbreiden van fietsparkeerplekken en toevoegen van openbare wc’s. Daarom vragen we het college of zij bereid zijn om naar dit soort oplossingen te kijken, zodat alle Utrechters in de stad van deze plek kunnen blijven genieten. 

 

Meer zwemwater in de stad

Student & Starter pleit al langer voor meer zwemwater in de stad. Officieel mag er bij de munt niet worden gezwommen, als er meer van dit soort plekken in Utrecht zouden zijn (maar dan met officieel zwemwater), zou de overlast waarschijnlijk ook een stuk minder worden omdat de bezoekers zich verspreiden over de stad. Drukte bij de muntsluis is slechts de signalering van een probleem - iedereen wil de hete zomers overleven op een koel plekje met zwemwater. De stad groeit, en als gemeente moeten we vooral meegroeien, met de behoeftes van de inwoners.