Geen ervaring, geen baan

Tim wil graag gemeenteraadslid worden in Utrecht, maar hij is niet de enige die op zoek is naar een baan. Helaas moeten steeds meer jonge Utrechters het doen met een werkervaringsplaats, de zogenaamde stage na de studie. Vaak hoort zo’n werkervaringsplaats eigenlijk een baan te zijn. Onze lijsttrekker vindt dat je als afgestudeerde gewoon een normale baan zou moeten kunnen krijgen.

Goedendag, ik ben dus Tim Homan. Graag zou ik uw gemeenteraadslid worden. Inmiddels heb ik een universitaire opleiding afgerond en ik werk al ruim een jaartje als inhoudelijk fractiemedewerker bij Student & Starter. Heel veel ervaring heb ik nog niet, maar dat hoeft ook geen nadeel te zijn. Ik kan nu namelijk nog met een frisse en onbevangen blik naar het beleid van de gemeente kijken. Goed, ik hoop dat u bereid bent mij aan te nemen. Zo ja, dan is het de bedoeling dat u op 21 maart massaal naar zo’n stemlokaal toeloopt om het hokje naast mijn naam rood in te kleuren.

Afwijzing
Net als ik zijn nog vele andere starters op zoek naar een baan, ook al is voor de meesten de sollicitatieprocedure iets anders dan die van mij. Te vaak zie ik mensen in mijn omgeving worstelen met het vinden van een goede baan. Ze solliciteren zich suf, maar worden regelmatig afgewezen wegens gebrek aan werkervaring. Het ding van werkervaring is alleen dat je werk nodig hebt om het op te doen. Helaas wordt dat nog wel eens vergeten.
Wat men daar nu op bedacht heeft is de werkervaringsplek. Vaak lever je dan alsnog hetzelfde werk als in een startersfunctie, alleen krijg je er niet of nauwelijks voor betaald. Zo verscheen er op een gegeven moment een vacature voor een werkervaringsplaats, waarbij werkervaring als één van de eisen werd opgegeven. Dat is natuurlijk wel een tikje merkwaardig.

Eisen
Je zult begrijpen dat Student & Starter geen fan is van zulk soort werkervaringsplaatsen. Als een werkgever een werkervaringsplaats wil aanbieden, horen daar duidelijke eisen bij. Ten eerste hoort leren centraal te staan en niet produceren, anders zou het een baan moeten zijn met bijbehorend loon. Verder dient het bij een werkervaringsplaats te gaan om een tijdelijke functie met een beperkt aantal uren, waar ook een degelijke vergoeding bij zit. Als je geen vergoeding krijgt en niet ernaast kan werken, wordt het tenslotte wel erg moeilijk om rond te komen.

Goed werkgeverschap
Helaas voldoen werkervaringsplaatsen te vaak niet aan deze eisen. Zelfs bij instellingen die door de gemeente worden gesubsidieerd, zien we dat er slechte werkervaringsplaatsen worden aangeboden. Daarom heeft Student & Starter voorgesteld om in de subsidie-eisen op te nemen dat ‘goed werkgeverschap’ betracht moet worden. Slechte werkervaringsplaatsen vallen in ieder geval zeker niet onder die term.

Privacyverklaring