Auteur Koen Hoogendoorn

Wonen

Geef een plek aan verplaatsbare woningen!

18.07.2019

Eerder schreven we al over dat het woonvisie document durf mistte. Zo wordt er nog te weinig ruimte geboden aan vernieuwende woonconcepten zoals verplaatsbare woningen. Student & Starter ziet graag dat de gemeente meer toenadering zoekt naar dergelijke initiatieven, zodat de woningnood verder kan worden ingedamd en mensen de keuze hebben om op een fijne plek te wonen in een verplaatsbare woning. Student & Starter zet de eerste stap donderdag met een motie. 

 

Tegenwoordig zijn flexibele woningen lang niet meer verloren zeecontainers waar enkel een strikt Spartaanse levensstijl mogelijk is. Er zijn tal van duurzame en vrij hippe woningen, die op makkelijke wijze verplaatst kunnen worden. Hierdoor zit je als bewoner niet vast aan één stuk grond, gebied of stad. Mede daardoor zijn de woningen erg geschikt voor spoedzoekers. Dit zijn mensen die plotseling een nieuwe woning(plek) zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een collega of familielid dat net gescheiden is of iemand die net een baan in Utrecht heeft maar nog geen woning. Flexwonen kan dan uitkomst bieden. 

 

Motie 

Ondanks deze voordelen heeft Utrecht echter de laatste jaren maar weinig gedaan met flexibele woningen op tijdelijke locaties. In het Woonvisie document is er bijvoorbeeld nog maar erg weinig aandacht voor verplaatsbare woningen, er wordt enkel gesproken in termen als “we gaan er naar kijken”. Dit is volgens Student & Starter niet toereikend. Daardoor dienen wij aanstaande donderdag een motie in waarmee het college wordt opgedragen om verplaatsbare woningen mogelijk te maken en te faciliteren in Utrecht. 

 

 

Vul braakliggende terreinen op

Een hele goede stap hierin zou volgens Student & Starter zijn om de gemeente garant garant te laten staan voor stukken grond voor de woningen. Een woning heeft immers grond nodig. Dit zou volgens Student & Starter kunnen door braakliggende terreinen, waar we er op dit moment zat van hebben in Utrecht, te gebruiken als grond voor deze verplaatsbare woningen. Zodra er definitieve invulling is bedacht voor de grond (zoals meer permanente woningbouw) kunnen de flexibele woningen weer worden verplaatst naar een ander stuk braakliggend terrein. Door samen te werken met de regio, kunnen we beschikken over zoveel mogelijk braakliggende terreinen, zodat de verplaatsbare woningen altijd ergens heen kunnen. Op die manier bouw je dus een flexibele schil op aan verplaatsbare woningen en kunnen de woningen telkens op verschillende plekken weer helpen bij het bestrijden van de woningnood.

 

Hierdoor zullen aanbieders van flexibele woningen het ook interessant vinden om in Utrecht hun woningen aan te bieden, doordat zij enige zekerheid hebben dat er plek zal zijn voor deze woningen. Het hoeft namelijk niet, zoals bij een permanente woning, dezelfde locatie te blijven. De gemeente Utrecht moet gebruik maken van het verplaatsbare karakter van de woningen door juist tijdelijke locaties te gebruiken voor deze woningen. Hiermee krijgen deze locaties tijdelijk nut, en wordt de woningnood verder bestreden als aanvulling op meer permanente woningbouw. Duurzaam, efficiënt en noodzakelijk voor de Utrechtse woningdruk.