Auteur Tessa Sturkenboom

Wonen Werken Sport

Gebiedsvisie Utrecht Science Park

07.03.2019

De gebiedsontwikkeling van het Utrecht Science Park is een grote uitdaging voor onze stad. Al jaren hebben bewoners en bezoekers aandachtspunten voor deze buurt: er is geen fatsoenlijke supermarkt, er waait altijd een snoeiharde wind tussen de gebouwen door, het heeft een gebrek aan uitstraling en er zijn te weinig (sociale) voorzieningen. Daarom heeft Student & Starter en met ons vele bewoners en bezoekers van het Utrecht Science Park hoge verwachtingen van de nieuwe gebiedsontwikkeling.
 

Gebiedsvisie Maarschalkerweerd

Er komen twee gebiedsvisies aan, die van het USP en die van Maarschalkerweerd. Een mooie kans om de gebieden nog beter op elkaar aan te laten sluiten. Alleen mist Student & Starter hierover een overkoepelende visie. Wat kunnen deze gebieden voor elkaar betekenen? Voor Student & Starter betekent een integrale visie onder andere dat de sportvoorzieningen in de gebieden nog beter op elkaar aansluiten en dit gebied als een plek voor talentontwikkeling met een Utrecht Talent Center wordt bestemd.
 

Hoge ambities

Uit het Ambitiedocument van het college spreken hoge ambities. Wat betreft Student & Starter moeten we vol inzetten op innovatie en experiment. Juist deze ‘jonge’ en ‘nieuwe’ wijk kan het grote voorbeeld worden van hoe wijken in Utrecht of in andere steden toekomstbestendig worden ingericht. Denk hierbij aan moderne multifunctionele sportaccommodaties, nieuwe mobiliteitsconcepten, urban jungle, duurzame energieopwekking en ga zo maar door. Student & Starter ziet volop kansen om deze buurt een nieuw leven in te blazen samen met lokale initiatieven en partners. Ook moet hier de kennis en kunde van de aanwezige studenten en bedrijven in de plannen gaan landen.
 

PARTICIPATIE

Onder studenten heerst de angst dat zij pas aan het einde van het proces hun input kunnen leveren en er alleen nog aanpassingen aan details gedaan kunnen worden. Student & Starter ziet graag vormen van participatie waarbij er niet alleen gesprekken gevoerd worden, maar kennis en kunde actief ingezet wordt. Zo bestaan er al concrete ideeën en plannen voor het USP waar studenten soms als casusopdracht al maanden aan gewerkt hebben. Student & Starter wil dan ook dat er gebruik wordt gemaakt van digitale participatie om zoveel mogelijk belanghebbenden te bereiken. Door belanghebbenden actief te betrekken in dit proces, wordt er ook actief gewerkt aan community-vorming hetgeen bijdraagt om het USP levendiger en bruisender te maken waardoor het (eindelijk) een volwaardig onderdeel van de stad wordt. Herontwikkeling van het USP biedt kans om ook te experimenteren met regelvrije zones. Hoe tof zou het zijn als studentenverenigingen en kleine start-ups de kans krijgen om gezamenlijk cafés, winkels of evenementen te organiseren zodat jonge mensen al vroeg leren te ondernemen? In Delft bestaan al dergelijke Freezones die een groot succes zijn (https://iamap.tudelft.nl/horeca/freezones/)
 

Grote kans voor USP

Deze herontwikkeling is een kans die we niet moeten laten liggen. Wij moeten ervoor zorgen dat studenten echt goed en grondig betrokken worden. Laten we deze kans met beide handen aangrijpen en durven te experimenteren. Regelvrije zones, urban jungle, een bruisend centrum, laat maar komen.

 

Foto: Marleen Stoker