Frisse blik blijkt harder nodig dan ooit – reactie podcast RTV-Utrecht

“Student & Starter zou moeten stoppen met het wisselen van raadsleden na twee jaar”, zo luidt de eerste zin van het artikel van RTV-Utrecht over de podcast die op 11 mei werd opgenomen met Tom Staal (freelance journalist) en Yet van den Bergh (oud-wethouder). De leden én gespreksleider van het panel hebben de grootst mogelijke moeite met het wisselen van raadsleden op de helft van de raadsperiode, de gemeenteraad moet immers geen “Teleac-cursus”* zijn. 
 
Wij waren maar al te graag bij dit gesprek over onze partij-idealen aanwezig geweest, niet in de minste zin om de grote zorgen van deze politieke liefhebbers weg te nemen. Als partij hebben wij gezien wat het betekent voor een stadsbestuur om een frisse blik op de situatie te werpen. Representatie is geen leukigheidje, het is een noodzaak voor een gezond stadsbestuur. Dat is waarom wij onze raadsleden wisselen. Het gemeentebestuur is bij uitstek een plek om vast te roesten en te vervallen in angst voor nieuwigheden. 
 
De podcast van RTV van 11 mei schetst hier een prachtig voorbeeld van. Student & Starter is een inhoudelijke, constructieve partij met enorm veel (jonge) leden die zich keihard inzet voor de stad in al haar facetten. Een partij die al sinds 2014 kennis en kunde opbouwt met nieuwe raadsleden en inhoudelijk fractiemedewerkers. Wisselen is onze kracht, we bewaken onze continuïteit door goede overdracht en een sterk betrokken achterban met oud-raadsleden. De stem van jonge Utrechters is onmisbaar in de gemeenteraad, wij laten die horen.

En als wij het hebben over Utrechters, hebben wij het over álle Utrechters. Zonder daar op de meest basale grond denkbaar onderscheid in te maken. Onze lijsttrekker is student, Overvechter, fanatiek longboarder, liefhebber van natuur én draagt trots haar hoofddoek. Er is een grote groep in onze stad die nog nooit een plek heeft gekregen in de gemeenteraad. Student & Starter zet zich actief in voor representatie in de gemeenteraad en daar zijn we trots op.
 
Bij deze daarom een open oproep om mét ons in gesprek te gaan, in plaats van over ons. Dit gaat bij jongeren helaas nog te vaak mis in de politiek, maar ook in de media. Het is goed dat dit probleem door de podcast nog eens is aangekaart. De opmerkingen van het panel en de gespreksleider zijn voor ons het bewijs dat onze koers de juiste is, er zijn nog zoveel stigma’s en vastgeroeste standpunten te overwinnen in de (Utrechtse) politiek. Wij zijn daarom maar al te graag aanwezig bij de volgende podcast. 
 

Eva Oosters (gemeenteraadslid)
Esma Kendir (lijsttrekker GR2022)

* Voor iedereen die net als wij niet weet wat een Teleac-cursus is: Teleac (een porte-manteau voor Televisie Academie) was een Nederlandse educatieve omroep die bestond van 1963 tot ze in 2010, 11 jaar geleden, opging in de NTR.

Privacyverklaring