Esma Kendir’s deelname aan Kiespijn

Dit weekend was onze lijsttrekker, Esma Kendir, te gast bij het tv-programma ‘Kiespijn’. Tijdens de opnames raadt een panel wie van de vier vrouwen in de studio de echte Esma was. Iets wat Esma uniek maakt is dat ze fanatiek longboardt. Maar helaas heersen er nog steeds veel vooroordelen over hoofddoek dragende vrouwen. Zo zei Rutger Castricum, één van de panelleden, dat zij niet de echte Esma kon zijn, “want dat [longboarden] kan toch niet met zo’n hoofddoek.” 

Castricum is tijdens de opnames meteen aangesproken op zijn opmerking door anderen, zoals Paul de Leeuw en Dwight van de Vijver. Deze situatie laat echter zien dat men vaak niet verder kijkt dan de hijab. Esma is lijsttrekker van de partij Student & Starter, longboarder, voorvechter van een rechtvaardige samenleving én draagt een hijab. Een opmerking die de heer Castricum wellicht tussen neus en lippen door maakt, heeft een grote impact op de persoon waarnaar hij deze richt. 

Deze opmerkingen, schijnbaar achteloos gemaakt, worden als kwetsbaar ervaren en zijn respectloos en discriminerend. Het zijn opmerkingen die iemand ‘anders’ doen voelen en die meer dan tekort doen aan Esma’s identiteit. Dit geldt niet alleen voor Esma, maar voor zoveel andere mensen die niet aan de ‘norm’ voldoen. 

Omroep NTR heeft een wettelijke taak om diversiteit te bevorderen. Zo heeft de omroep volgens haar website “oog voor thema’s die onderbelicht dreigen te raken”. Dit zien wij helaas niet terug in de manier waarop Esma werd aangesproken tijdens haar deelname en door de keuze om dit fragment niet uit te zenden. Deze situatie was in onze ogen een leerzaam voorbeeld voor de kijkers. 

Esma Kendir, longboarder, lijsttrekker van Student & Starter, voorvechter van een rechtvaardige samenleving én hoofddoek dragende vrouw zet zich samen met haar partij in. Samen vechten we tegen vooroordelen, racisme en discriminatie en geven wij mensen die ondervertegenwoordigd zijn een stem. 

Privacyverklaring