Plan voor schermen tijdens EK-voetbal biedt hoop en perspectief

Bijna zeven (lange) jaren geleden stond Nederland tegenover Argentinië in de halve finale van het WK mannenvoetbal. Wie had destijds gedacht dat het zo lang zou duren voordat we weer mee zouden doen aan een eindtoernooi? Zeven jaar volgden zonder joviaal en verbroederend met onbekenden in een kroeg naar een scherm kijkend. Zeven jaar zonder chauvinistisch meezingen met “Hup Holland Hup”. Zeven jaar zonder de gezelligheid en verbinding die een voetbaltoernooi met zich meebrengt.

Dit is maar een korte greep uit de spreektekst van onze fractiemedewerker Julia van Ophem, een tekst die bol stond van enthousiasme en hoop. Van Ophem wil Utrechters perspectief bieden, gezelligheid en afleiding na de maandenlange lockdown. Hoewel corona de aankomende zomer nog steeds een rol zal spelen, zien Student & Starter en D66 kansen om op een veilige manier tóch die gezelligheid in ons stadsie te laten plaatsvinden. 


Op veilige afstand genieten van ouderwets potje voetbal
Door de huidige vaccinatiestrategie is er deze zomer hopelijk meer mogelijk wat betreft corona. Ook zijn er de afgelopen tijd fieldlabs geweest en wordt er geëxperimenteerd met hoe mensen elkaar weer veilig kunnen ontmoeten in grotere getale. 

Van Ophem pleit om grote schermen in een Utrechts park neer te zetten waar inwoners de wedstrijden kunnen volgen. In 2019 stelden we er ook al vragen over en in 2018 waren ze zelfs een feit. Deze schermen zouden bijvoorbeeld in parken, zoals het Wilhelminapark of Griftpark, kunnen staan. Door cirkels te tekenen, kunnen mensen op veilige afstand genieten van de gezelligheid, het mooie weer en van een ouderwets potje voetbal.

Als het te druk wordt in de parken kunnen er desnoods toegangskaartjes worden gevraagd. Ook is het veiliger als mensen in de buitenlucht op veilige afstand van elkaar de wedstrijden kijken, in plaats van een afgesloten huiskamer waar de afstand niet goed te bewaren is.

Samenwerking opzoeken met lokale partijen en horeca
Student & Starter wil dat we de samenwerking opzoeken met lokale partijen, zoals horecaondernemers die barren kunnen plaatsen. Dit biedt ook perspectief voor ondernemers en zo zorgen we ervoor dat bezoekers biertjes bij de horecazaak halen in plaats van de supermarkt om de hoek. 

Foto: DUIC/Bas van Setten

Privacyverklaring