Een stad vol startups

Onze nummer 6, Kristin, had het goed bekeken na haar studie. Ze had direct een toffe baan bij een succesvolle IT startup te pakken. Nu is ze ZZP’er. Zowel in de startup- als in de ZZP-wereld ziet ze nog veel te behalen voor Utrecht. Want hoe vet zou het zijn als de volgende Tesla of Facebook uit Utrecht zou komen?

Na ruim 4 jaar als projectmanager bij diverse grote en kleine bedrijven, heb ik met knikkende knieën besloten het roer om te gooien en als ZZP’er aan de slag te gaan. Hierdoor heb ik alle ruimte om projecten aan te nemen die mij uitdagen en ik heb daarnaast tijd voor dingen waar mijn hart sneller van gaat kloppen, zoals het organiseren van festivals en samen met Student & Starter te werken aan een nog beter Utrecht voor iedereen.

Startups in de knel
En wat een toffe stad is Utrecht! De stad bruist, trekt veel jonge mensen en groeit rap. Niet alleen qua inwoners, maar ook het aantal bedrijven dat zich hier vestigt en wordt opgericht. Het grootste gedeelte van die nieuw opgerichte bedrijven zijn ZZP’ers en kleine startups. Het werken bij een startup is echt verschrikkelijk leuk, iedereen is ambitieus, gedreven en je droomt allemaal van groot succes met je innovatieve product. Grote bedrijven worden al actief gestimuleerd om zich in Utrecht te vestigen, bijvoorbeeld in Leidsche Rijn en Papendorp. Complete bedrijventerreinen worden herontwikkeld om ze aantrekkelijk te maken voor grote nationale en internationale bedrijven. Hier is vanuit de gemeente ook veel geld voor beschikbaar, want grote bedrijven bieden immers heel veel banen en stimuleren lokale leveranciers. Helaas verdwijnen hiermee wel veel mogelijkheden voor kleine ondernemers om goedkope bedrijfsruimte te vinden, bijvoorbeeld in oude kantoorpanden.

Anders = goed
Maar we hebben juist deze andersdenkende, dwarsliggende, geniale ideeën-hebbende bedrijfjes nodig in Utrecht! Ze zorgen dan misschien niet voor een grote aanwas van kant-en-klaarbanen, maar ze bieden wel een gezonde dosis ambitie, creativiteit en een frisse kijk op ondernemen. Startups en ZZP’ers zijn ook een kweekvijver van talent en bieden veel ruimte voor diversiteit, denk bijvoorbeeld aan kunstenaars, uitvinders, maar ook mensen met een geestelijke of lichamelijk beperking of herintreders op de arbeidsmarkt. En vergeet ook niet dat juist grote bedrijven dankbaar gebruik maken van de innovatieve ideeën en technieken van startups.

Alle ruimte dus
Als gemeente zouden we dan ook alles moeten doen om deze groep een zo soepel mogelijke start te geven. Door overmatige regelgeving te verminderen, sneller te reageren op subsidieaanvragen, maar bovenal; een plek om te starten. Niet alleen in de huidige Werkspoorkathedraal en nog te ontwikkelen verzamelgebouwen, maar ook door creatief om te gaan met de ruimte die er al is, snel vergunningen af te geven voor leegstaande kantoorpanden, en regelvrije zones in te stellen waar geëxperimenteerd kan worden met nieuwe manieren van ondernemen.

Privacyverklaring