Auteur Myrthe van Mil

Cultuur

Eén jaar corona: het verschil tussen dag en nacht

17.03.2021

Foto: Filmcafe Facebookpagina
 
Het is deze week een jaar geleden dat de zware maatregelen rondom corona werden aangekondigd. Om het virus tegen te gaan, sloten universiteiten hun deuren, stonden kantoren opeens leeg en kon de dansvloer in de club geen bezoekers meer verwelkomen. Waar alle andere sectoren in meer of mindere mate open en dicht zijn gegaan tijdens verschillende varianten van de lockdown, bleef het in de nachtcultuur verdacht stil. Daarom moeten we er juist nú voor zorgen dat de nachtcultuur weer een bruisende en inclusieve plek is om elkaar te ontmoeten.
 
Na een jaar lang gesloten te zijn is er perspectief nodig voor deze sector. Gemeente Utrecht onderzoekt bijvoorbeeld al of ze een nachtvisie kan ontwikkelen, waarin nachtcultuur een prominentere rol krijgt in het gemeentebeleid. Student & Starter wil hiervoor wat ideeën aandragen: Stimuleer inclusieve uitgaansplekken, zorg ervoor dat het nachtleven een plek is waar iedereen zich veilig voelt. Geef het nachtleven de impuls die ze nodig heeft na de crisis en verruim de openingstijden. Sta de eerste kleinschalige programmeringen in clubs weer toe zodra dat mag en mogelijk is. En ten slotte, om het nachtleven veiliger te maken, laten we investeren in een nachtelijk stadhuis. Een plek die dient als huisartsenpost, waar voorlichting over drugs wordt gegeven en met een drugstestservice, een plek waar je gratis condooms kan krijgen en een ruimte waar je terecht kunt als je je niet veilig voelt. 
 
Nachtcultuur moet inclusieve waarden weerspiegelen
Afgelopen jaar voerde student Vera Vaessen een onderzoek uit voor de gemeente Utrecht, zij onderzocht de sociale en culturele waarde van clubcultuur voor de stad. Ze schrijft dat het voor veel jongeren een eerste ontmoeting is met cultuur in Nederland. Ook biedt de nachtcultuur ruimte aan identiteitsvorming en inclusiviteit, iets wat enorm belangrijk is voor de ontwikkeling en zelfontplooiing van jongeren. Student & Starter ziet noodzaak én kansen om meer inclusieve clubs in Utrecht te realiseren. Als inclusieve stad moet het nachtleven deze waarden weerspiegelen, we moeten ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt. Momenteel zijn de clubs in Utrecht die zich specifiek op inclusiviteit richten op één hand te tellen. Deze clubs verkeren momenteel in financieel zwaar weer door de corona crisis. Eventueel faillissement van deze clubs betekent dat er een belangrijke ontmoetingsplaats wegvalt voor de LHBTIQ+ gemeenschap. 
 
Ondergeschoven kindje van de coronacrisis
De nachtcultuur blijkt het ondergeschoven kindje van de corona crisis te zijn. Terwijl deze branche van groot belang is voor de Nederlandse economie en samenleving. Naast een exportwaarde, die wordt geschat op meer dan 150 miljoen euro per jaar, is deze sector zoveel meer dan de euro’s die ze oplevert. De nachtcultuur bestaat uit clubs, kroegen, werknemers, performers, dj’s, kunstenaars en meer. Student & Starter schreef het eerder al in het visiedocument ‘Utrecht Unlocked’ dat de nachtcultuur een plek is waar je je kan uiten. Een plek waar je je zorgen kan wegdansen, waar je nieuwe mensen ontmoet en waar kunst nieuwe vormen kan vinden. 
 
Student & Starter pleit voor aandacht en erkenning van nachtcultuur
Volgens Student & Starter is het belang dus wel duidelijk. Het nachtleven is een plek waar je buiten je bubbel treedt, waar je de stad ontdekt en waar je in de spotlight, of juist in het donker jezelf en anderen leert kennen. Door het nachtleven bruist onze stad. De wethouders van drie grote steden (waaronder Utrecht) zien het belang van de nachtcultuur gelukkig ook in. Zij schreven in november een brandbrief naar de landelijke overheid. Daarin pleiten zij voor aandacht, erkenning en het op waarde schatten van de kracht van de nacht. Maar waar blijft die erkenning en steun?
Laten we kijken naar wat er mogelijk is om de nachtcultuur een mooie toekomst te geven. Als we nu niet werken aan perspectief, moeten we straks de samenleving openen met een minimale nachtcultuur. Een samenleving zonder bruisende plekken om elkaar eindelijk weer te ontmoeten. Laat Utrecht na corona alsjeblieft geen verschil van dag - maar vooral - nacht zijn.