Een generatie dreigt op te branden
Tim maakt zich wel eens zorgen. Steeds meer mensen, in het bijzonder jonge mensen, krijgen last van geestelijke gezondheidsklachten. Wat gaat er toch fout en wat kunnen we eraan doen? Onze lijsttrekker bespreekt het in zijn column.
Studeren, drie commissies, bijbaan, aan je cv werken, rondkomen. Afstuderen, solliciteren, baan vinden, tijdelijk contract, weer solliciteren. Woning zoeken, huur te hoog, blijven zoeken. Oh, en een sociaal leven, dat is er ook nog. Eigenlijk wil je niet klagen, want er wordt al genoeg geklaagd in de wereld. Maar zou het leven niet ietsje meer ontspannen kunnen zijn? De twintiger van tegenwoordig hobbelt van onzekerheid naar onzekerheid. De één vaart daar wel bij, de ander gaat er aan onderdoor.
De cijfers
Uit praktisch alle cijfers blijkt dat de huidige samenleving steeds meer te kampen heeft met geestelijke gezondheidsproblemen. Ook in mijn omgeving zie ik het veel en dan bekruipt mij telkens weer het gevoel dat we als generatie niet de goede kant op gaan. Dat betekent dat er nu een hoop valt te winnen. Het gebrek aan bewustzijn lijkt een groot deel van het probleem. Met een gebroken been word je gelijk op bed gelegd, maar bij geestelijke gezondheidsklachten hobbelt men vaak maar wat voort. Zouden we er niet veel eerder bij kunnen zijn?
Fancy beleidswoord
Het fancy beleidswoord hiervoor is vroegsignalering. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker je een probleem oplost. Wat zou het nu mooi zijn als we dit ook bij de geestelijke gezondheidszorg voor elkaar kunnen krijgen. Dan hoeven mensen minder lang ziek te zijn en dat bespaart ons uiteindelijk ook weer kosten. Vanwege verschillende oorzaken zijn we er te vaak nog niet op tijd bij. Veel mensen beseffen zichzelf te laat dat ze om zorg mogen en moeten vragen en tegelijkertijd kan de geestelijke gezondheidszorg best wat laagdrempeliger worden gemaakt. Als we aan beide problemen iets doen, moeten we een eind kunnen komen met de oplossing.
De oplossing
Gelukkig heeft Student & Starter wel een aantal ideeën. Laten we bijvoorbeeld eens beginnen met een grote bewustwordingscampagne. Een burn-out of een depressie kan iedereen overkomen. Als je dat dan overkomt, moet de zorg dichtbij zijn. In Utrecht zijn hiervoor de buurtteams. Zou het niet mooi zijn als deze actiever worden op onderwijsinstellingen? Daarmee worden ze zichtbaarder en toegankelijker voor jongeren die hulp behoeven. Verder zijn wachtlijsten funest, daarom vindt Student & Starter het van groot belang dat er meer capaciteit komt bij de GGZ in Utrecht. Ten slotte leiden verkeerde financiële prikkels tot het mijden van zorg, dus dient het eigen risico bij kwetsbare gevallen te worden vergoed. Een gezonde en gelukkige samenleving, daar doen we het uiteindelijk voor!