Auteur Eva Oosters

Veiligheid Vrije tijd

Een gemeentelijke vuurwerkshow

09.10.2018

Ieder jaar opnieuw raakt het gebruik van vuurwerk in opspraak. Is het nog veilig, hoe voorkomen we schade en wat is precies het effect voor het milieu? Vorige week ontving de Utrechtse gemeenteraad een brief over dit onderwerp.
 

In deze brief werd onder anderen de mogelijkheid van een grote vuurwerkshow geopperd. Onderzoek toont aan dat een gemeentelijke vuurwerkshow ervoor zal zorgen dat minder mensen zelf vuurwerk afsteken met een daling van wel 30%. Ook levert het een positieve sfeer rond oud & nieuw in de stad. Er zijn veel evenementenbureaus die dit zouden kunnen organiseren met eigen beveiligingspersoneel. Het enige dat nog nodig is, is een locatie.
 

De locatie zal beschikbaar moeten zijn voor ongeveer 10.000 personen. Maar uit onderzoek van de gemeente blijkt dat het moeilijk is een dergelijke locatie te vinden, waardoor het plan nu van de baan is.
 

Student & Starter vindt dat een vuurwerkshow Utrecht veel mogelijkheden biedt. In andere steden, zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam komen positieve geluiden over het effect van deze algemene vuurwerkshows. Niet alleen zal het zorgen voor een vermindering van het afsteken van amateurvuurwerk, maar ook zal het de negatieve sfeer die nu soms hangt rondom oud & nieuw tegen kunnen gaan. Wij willen daarom graag de gemeente aansporen onderzoek te blijven doen naar mogelijke locaties voor een dergelijk evenement.

Donderdag vindt er een commissievergadering plaats die over de uitbreiding van vuurwerkvrije zones gaat, Student & Starter zal hier dan ook ingaan op de mogelijkheden van de vuurwerkshow.