Auteur Tessa Sturkenboom

Duurzaamheid

Duurzaamheid is hot, maar wie doet wat?

17.01.2019

Een klimaatakkoord, aardgasvrij wonen, deelauto's en circulair bouwen, slechts een greep uit de vele opties om onze maatschappij duurzamer te maken. De jongere generatie probeert steeds meer bewuste keuzes te maken. Van anders reizen met fiets of OV tot het hebben van een bamboe tandenborstel of overstappen naar een duurzamere bankrekening. Tegelijkertijd is de jonge generatie ook de generatie die te kampen heeft met studieschulden en woningnood. Daarnaast heerst het gevoel dat de gewone man de meeste lasten moet dragen als het gaat om de duurzaamheidsopgave. Ofwel de burger betaalt en het bedrijfsleven wordt ontzien.

Student & Starter vindt dat iedereen mee moet doen in deze enorme duurzaamheidsopgave en dat duurzaamheid vooral ook realistisch moet zijn. Haalbaar & Betaalbaar én meten = weten. Helaas worden er te vaak nog geen precieze meetmethodes gebruikt. Voorbeeld: in 2030 moet 10% van de daken zonnepanelen hebben, maar we weten niet eens hoeveel daken er precies zijn in Utrecht. Hierover stelden we tijdens de voorjaarsnota 2018 al vragen. Hoe kunnen we haalbare doelstellingen maken als deze doelstellingen niet/nauwelijks te meten zijn?

Het concept van het klimaatakkoord zoals deze er nu ligt, is vooral gestoeld op de Utrechtse ervaring. Utrecht is pionier op het gebied van het verduurzamen van haar stad en omgeving. Wanneer je pionier bent, moet je vooral veel zelf uitzoeken. Dat niet alles gemeten kan worden, daar is Student & Starter zich van bewust. Echter is het wel noodzaak om kritische vragen te blijven stellen of we wel op de juiste wijze bezig zijn en de doelstellingen ook in de realiteit haalbaar en betaalbaar zijn.

Eerder zijn daarom schriftelijke vragen gesteld over de financiële impact van de totale duurzaamheidsopgave in Utrecht (18 september 2018). In navolging hiervan heeft Student & Starter ook vragen over de expertise en kennis die we in huis moeten halen.

Zie ook: Schriftelijke vragen realistische duurzaamheid: ‘wie doet wat?'