Auteur Ties de Theije

Wonen

Drietrapsraketje voor starterswoningen

22.10.2018

Als je het nieuws een beetje volgt, zie je om de zoveel tijd wel weer een bericht verschijnen over hoe moeilijk starters het hebben op de woningmarkt. Student & Starter vindt het van groot belang dat in Utrecht de starters wél een dak boven het hoofd kunnen vinden. Een hypotheek krijg je vaak nog niet aan het begin van je carrière, dus ben je vrijwel automatisch afhankelijk van huurwoningen.
 

Student & Starter wil dat alle starters, met verschillende portemonnees en verschillende woonbehoeften, een plekje kunnen vinden in Utrecht. Om dit te bereiken zijn er verschillende maatregelen nodig. Wij komen daarom met het drietrapsraketje.
 

1. Sociale huur meer verloten

Starters komen er bij de sociale huurwoningen niet tussen, omdat bijna alle woningen verdeeld worden via het wachtlijstsysteem. Daar heb je dus pas profijt van als je ouder bent. In de periode 2016-2017 werd slechts 16% van de sociale huurwoning verdeeld middels het lotingmodel, veel te weinig wat betreft Student & Starter. Zeker gezien het feit dat we hier met een uitschieter te maken hadden omdat de nieuwbouw van Pax en Lux opgeleverd werd. Corporaties mogen 20% van de woningen verloten en als dat ook zou gebeuren, maak je tenminste ook een kans als je jonger bent. Uit cijfers blijkt ook dat lootwoningen voor 90% ook daadwerkelijk richting starters gaan en dat is hoognodig.
 

2. Meer goed gereguleerde middenhuur

Als je iets meer verdient, is middenhuur een mooie optie. ‘Middenhuur’ noemen we het segment van woningen met een huurprijs van tussen de €700 en €1000 per maand. Met ‘goed gereguleerd’ bedoelen we zonder absurde huurprijzen en geen belachelijke hoge inkomenseisen zodat deze woningen ook echt toegankelijk worden voor starters. Er bestaat binnen de gemeente al het ‘actieplan middenhuur’ waarmee we zaken als deze kunnen reguleren. Van belang is dus dat de gemeente zich hier aan houdt en scherp op is. Om meer middenhuur te realiseren, moet er simpelweg meer gebouwd worden. Student & Starter wil hierbij onder andere inzetten op het realiseren van nieuwe en duurzame hoogbouw.
 

3. Friendswoningen bouwen

Niet iedereen heeft een partner om mee samen te gaan wonen. Maar als je dan alleenstaand bent, wil je ook niet perse alleen wonen. Daarvoor zijn friendswoningen dé oplossing! Op die manier kan je chill met je vrienden een woning delen en samen de huur delen waardoor het wel betaalbaar wordt.
 

Als we deze drietrapsraket kunnen laten opstijgen, zijn wij ervan overtuigd dat we starters met verschillende portemonnees én verschillende woonbehoeften allemaal kunnen bedienen.
 

Zie ook: Waarom Friends een revolutionaire serie is

Zie ook: Op naar nieuwbouw voor vrienden

Zie ook: Einde aan absurde inkomenseisen dankzij Student & Starter

Zie ook: Utrecht moet van haar hoogtevrees af