Auteur Koen Hoogendoorn

Algemeen

Donderdag voorjaarsnota-dag

08.07.2019

Aanstaande donderdag is de behandeling van de Voorjaarsnota in de raad. In dit artikel zal worden uitgelegd wat de voorjaarsnota eigenlijk is, waarom het zo belangrijk is en waar Student & Starter zich hard voor wil gaan maken tijdens deze behandeling.

 

Wat?

De Voorjaarsnota is een begroting die ieder jaar wordt vastgesteld. Hierin worden nieuwe doelen vastgesteld en daar worden dan weer potjes geld aan verbonden. In de Voorjaarsnota worden alle portefeuilles besproken, van Cultuur tot Openbare Ruimte. Hierin worden punten waar financiële krapte bij wordt verwacht, zoals het project rondom de wal- en kluismuren of de ontwikkeling van het Nieuwe Zandpad. Maar er wordt ook een groeikader gemaakt, waar keuzes worden gemaakt over nieuwe investeringen die in lijn zijn met de groei van de stad. Zo wordt bijvoorbeeld meer geïnvesteerd in cultuur, ook in relatie tot jonge makers; zie bijvoorbeeld deze motie die vorig jaar is ingediend.

 

 

Hoe?

In de week van de bespreking van de Voorjaarsnota wordt er behoorlijk wat gelobbyd. Alle partijen willen wel iets toevoegen of juist veranderen aan de nota. Dit doen zij door middel van amendementen en moties. Op donderdagochtend vindt hierdoor een motiemarkt plaats, waar iedereen nog een laatste keer zijn moties kan ‘verkopen’. ‘s Middags en ‘s avonds worden alle voorstellen, en de voorjaarsnota zelf, besproken tijdens een raadsvergadering. Nadat alle partijen aan het woord zijn geweest, is het de beurt aan het college om om aanbevelingen te doen over de moties. Tijd en moeite worden hier niet bij geschuwd, vorig jaar duurde dit gedeelte bijvoorbeeld tot 03:00 uur ’s nachts: letterlijke nachtwakers van de gemeente.

 

 

Waarvoor?

Nu het hopelijk duidelijk is wat de voorjaarsnota inhoudt, is het van belang om te kijken wat voor punten Student & Starter wil aanstippen. Het is voor een partij met 2 zetels zoals Student & Starter hét moment om een impact te maken, en daar doen wij dus ons uiterste best voor.

 

 

Nachtleven

Eva Oosters is bijvoorbeeld bezig met het topic ‘bruisend cultureel nachtleven in Utrecht’, waar vorige week nog dit artikel over verscheen. Denk aan een Utrechtse nachttafel, of een verbindend persoon zoals een nachtburgemeester. Hier moet wat Student & Starter betreft meer aandacht voor komen om zo het nachtleven van Utrecht in het zonnetje te zetten. 

 

 

Verticaal bestemmen en studenten laten inschrijven

Fractievoorzitter Tim Homan is bezig met Utrecht meer verticaal laten bestemmen en dat studenten zich moeten inschrijven bij de gemeente opdat dit miljoenen kan opleveren voor het gemeentebudget. Over het laatste punt kwam vorige week nog dit artikel. Verticaal bestemmen houdt in dat er wordt nagedacht over wat voor functies hoogbouwwerken nog meer kunnen hebben naast kantoorruimtes of woningen. Waarom zou bijvoorbeeld niet op de tweede verdieping een school kunnen zitten, op de vijfde een sportschool en op de tiende wat toffe winkeltjes? Tim Homan wil voorkomen dat de Bijlmer achterna wordt gegaan, waar functies van gebouwen werden gescheiden in plaats van gemengd. Later deze week zal hier nog een artikel over worden gepubliceerd op onze site!

 

 

Roeibaan in Rijnenburg

De invulling van het poldergebied Rijnenburg staat de laatste jaren ter discussie. Wel of geen woningen? Wel of geen energielandschap? Eerder schreven wij dit erover, en Tessa Sturkenboom wil hier tijdens de Voorjaarsnota behandeling verder op inzetten. Student & Starter wil dat er een roeibaan komt in Rijnenburg. Roeien blijft namelijk toenemen in populariteit en het Merwedekanaal blijkt niet meer te functioneren als enige plek voor roeiers. Mede door de stedelijke ontwikkeling in de Merwedekanaalzone, waar extra woningen gebouwd gaan worden, en door de zogenaamde ‘rosésloepjes’, raakt het Merwedekanaal vol. Er is hierdoor behoefte aan extra roeiwater en de ruimte kan gevonden worden in Rijnenburg. Lees meer in ons vorige artikel waarom dan juist Rijnenburg de ideale locatie is!

 

 

Wat nu?

Deze week zullen we een aantal punten verder uitlichten en vrijdag zal een kort bericht volgen (op onze sociale media) over welke moties met succes zijn aangenomen. Volgende week dinsdag plaatsen we een uitgebreide samenvatting van de Voorjaarsnota behandeling.