Dit hebben we bereikt in het coalitieakkoord: Klimaat

Heb je het coalitieakkoord nog niet gelezen? Geen zorg! In de komende vier weken vertellen wij waar we onze Student & Starter stempel gezet hebben. We gaan je bijspijkeren op de thema’s klimaat, wonen, kansengelijkheid en ons levendig stadsie. Met de klimaatmars in aantocht beginnen we deze week met het klimaat.

Duurzame energie

Steden spelen een belangrijke rol  in de klimaat- en energietransitie. Wij willen dat Utrecht hierin het voortouw neemt.

  1. De gemeente gaat in gesprek met verhuurders van studentenwoningen over het splitsen van energierekeningen. Zo kunnen studenten de vruchten plukken van energiezuinig gedrag.
  2. We laten jou niet in de kou staan. Met een wijkgerichte aanpak gaan we energiearmoede bestrijden om zo samen onze uitstoot te verminderen.
  3. Veel energieverbruik, maar hoe zit het met het opwekken? Windmolens en zonnevelden spelen de hoofdrol. Daarnaast maken we zonnepanelen op je dak laagdrempelig.

Groen licht voor groen

De openbare ruimte is de huiskamer van Utrecht, een huiskamer vol inheemse planten voor de bijen en vlinders.

  1. Maar naast de bijtjes en vlinders is er ook veel plek voor jou! We maken plannen voor 45 hectare extra groen. Denk daarbij aan parken en natuurgebieden, maar ook groen in jouw straat.
  2. We hebben jullie gehoord. We willen Amelisweerd niet alleen behouden, maar Amelisweerd zelfs vergroten!
  3. Naast het droge, hebben we ook veel water. Stadswater is een belangrijk onderdeel van de openbare ruimte. Daarom gaan we aan de slag met een stadswater visie inclusief zwemwater. Hiermee proberen we de kust naar Utrecht te brengen met een echt Utrechts stadsstrand.

Circulariteit en milieu

Circulariteit gaat er voor zorgen dat we gebruikte grondstoffen zolang mogelijk blijven benutten. Daarnaast willen we het milieu te vriend houden. Wij zorgen voor het milieu, zodat het milieu voor ons kan zorgen.

  1. We gaan de circulaire economie stimuleren. Dat ene shirt waar je op uit gekeken bent, of de waterkoker die geen water kookt? Kringloopwinkels en reparatiebedrijven krijgen ruimte om de levensduur van producten te vergroten.
  2. We willen ook dat je in de nieuwe parken kan genieten van zuivere lucht. Daarom nemen we extra maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.
  3. Voor al onze dierenvriendjes gaan we ook sleutelen aan de openbare verlichting. Reclameverlichting gaan ’s nachts uit en bedrijven en particulieren sporen we aan om onnodige verlichting uit te schakelen.

Privacyverklaring