Dit hebben we bereikt in het coalitieakkoord: kansengelijkheid

Heb je het coalitieakkoord nog niet gelezen? Geen zorg! In vier weken laten we jou weten waar wij onze Student & Starter stempel gezet hebben. We gaan je bijspijkeren op de thema’s Klimaat, Wonen, Kansengelijkheid en ons Levendig Stadsie. Deze week streven door met het thema Kansengelijkheid.

Inclusieve stad

Iedere Utrechter moet zich onderdeel kunnen voelen van de gemeenschap. We nemen inclusie als het startpunt.

  • Daarom gaan we werken aan een breed inclusie-agenda, en het Regenboogakkoord hoort er ook bij! Per onderwerp maken we een plan om discriminatie tegen te gaan.
  • Je kansen op een baan mogen niet worden bepaald door je naam of huidskleur. We sporen discriminatie op, bijvoorbeeld met een mystery guest.
  • Ook werken we er hard aan om stagediscriminatie tegen te gaan. Daarom presenteren we eind 2022 een plan voor stages op het mbo, hbo en wo.

Veilige stad

Jezelf kunnen zijn, begint bij je veilig voelen

  • Iedereen zou zich veilig moeten voelen op de Utrechtse straten. Daarom gaan we straatintimidatie bestrijden. We focussen hierbij op het bewust maken en aanpakken van daders.
  • Ook seksuele intimidatie op het onderwijs pakken we aan. Samen met onderwijsinstellingen zorgen wij voor geschikte vertrouwenspersonen en wordt het melden van ervaringen toegankelijker.
  • Waar je ook mee bezig bent: fietsen of het beoefenen van sekswerk. Als je het wilt doen, dan moet het veilig kunnen. Sekswerk is een legaal beroep waarvoor ruimte is in Utrecht. Locaties voor sekswerk moeten veilig en transparant zijn.

Gezonde stad

Een stad waar je je goed voelt, dat zou Utrecht moeten zijn.

  • Mentale gezondheid is een basisbehoefte. Of het prestatiedruk is of de nasleep van corona, voor jonge Utrechters is de wachttijd bij de GGZ te lang. We zetten daarom ‘wachtverzachters’ in. Ook gaan we via de campagne Studenteninschrijvingen studenten voorlichten over waar zij voor hun welzijn terecht kunnen.
  • Let’s talk about sex! Het is niet al te best gesteld met de seksuele gezondheid van Utrecht. Heb je vragen over seks, of is het tijd voor een SOA-test? Dan hebben wij goed nieuws! We breiden de SOA-poli uit, zo kan je makkelijker binnenlopen.
  • Wij vinden dat iedereen moet kunnen sporten. Mbo-studenten moeten kunnen sporten met dezelfde studentenprijzen als hbo- en wo-studenten. Daarom gaan we met sportaanbieders en het mbo in gesprek.
Privacyverklaring