Auteur Kelly Tijhuis

Cultuur

De Machinerie: het nieuwe epicentrum voor beeldcultuur!

09.12.2019

Foto: Impressie van De Machinerie (MONK Architecten) 

 

In het pand van Central Studios wordt een samenwerkingsverband gelanceerd tussen ‘t Hoogt, NFF, Fotodok en De Maakruimte. Dit samenwerkingsverband heet “De Machinerie”, het wordt een vernieuwend concept voor experimentele filmvertoningen, beeldcultuur met ruimte voor educatie en mediawijsheid voor jong en oud in de hele regio. Wij zijn enorm enthousiast over dit plan en zijn benieuwd hoe de details verder uitgewerkt worden. 

 

Een centrum voor beeldcultuur is een mooie aanvulling op het bestaande aanbod in Utrecht. De Machinerie zorgt voor een spreiding van het cultuuraanbod en maakt het Werkspoorkwartier nog aantrekkelijker. Ook van de flexibiliteit van het plan worden wij erg enthousiast. Tijdens het Nederlands Film Festival is er alle ruimte voor de massa’s mensen en organisaties die hier op af komen en daar omheen is er ruimte voor anderen om gebruik te maken van De Machinerie.

 

Ruimte creëren voor iedereen

Wij vinden het belangrijk dat de horeca flexibel ingezet kan worden. Op dit moment geldt er een zware-horeca vergunning voor het hele gebouw, wat betekent dat er ook feesten gegeven kunnen worden. Er is daarnaast veel behoefte aan studio’s onder makers en creatieven, daarom vinden wij het belangrijk dat De Machinerie deze aanbiedt. Deze werkplekken moeten altijd geborgen zijn. Kunnen de studio’s bijvoorbeeld gebruikt blijven worden tijdens voorstellingen of moeten de makers dan plaatsmaken? Met de educatieve projecten kan De Machinerie een regionale functie gaan vervullen. Maar betekent dit dan ook dat we de financiering deels regionaal kunnen ophalen? Er zijn al fondsen die dit project volgen en bereid zijn te ondersteunen, deze punten zullen uitgebreider moeten worden behandeld door de initiatiefnemers. 

 

Het plan van de samenwerkende partijen mag nog verder aangescherpt worden. Maar Student & Starter ziet potentie: Meer invulling op het bestaande culturele aanbod, spreiding van aanbod over de stad én een nog toffer Werkspoorkwartier! Vanaf eind 2021 zou De Machinerie kunnen opengaan voor alle creatieve makers en liefhebbers van film- en beeldcultuur in Utrecht. En ver daarbuiten.