Auteur Eva Oosters

Column: Eva over participatie en een teleurstellende bewonersbijeenkomst

22.11.2019

Participatie kan beter in Utrecht, daarom werd het actieplan ‘Samen de stad maken op de Utrechtse manier’ opgesteld door het college. Een mooi plan waar online participatie een prominente plek heeft gekregen. Maar Student & Starter zag nog veel meer kansen om het plan mooier te maken. 

 

Een paar weken geleden sleepte ik een aantal vriendinnen en een huisgenoot mee naar een bewonersbijeenkomst. Ik beloofde dat het een fantastische avond zou worden vol goede gesprekken en dat ze al hun zorgen en vette ideeën over het gebied kwijt konden. Helaas was niets minder waar. Wat positief was, was dat er heel veel bewoners aanwezig waren. Wat nét wat minder was, was dat de avond daar niet helemaal op was ingericht. Zorgen konden niet allemaal worden geuit, kekke ideeën niet gespuid en het goede gesprek bleef jammer maar helaas ook uit. 

 

Participatie. Een woord dat, voordat ik in de gemeenteraad zat, me vooral deed denken aan je aanwezigheid in werkcolleges tijdens een studie. Nu, anderhalf jaar later, heeft het woord een hele wereld met zich meegenomen. Participatie kan beter in Utrecht, daarom werd het actieplan ‘Samen de stad maken op de Utrechtse manier’ opgesteld door het college. Een mooi plan waar online participatie een prominente plek heeft gekregen. Maar wij zagen nog veel meer kansen om het plan mooier te maken. Daarvoor deden we gisteren twee voorstellen. 


Het eerste voorstel ging over een ‘Jongerenplatform’. Wat ons betreft hét middel om jongerenparticipatie meer te bevorderen in Utrecht. Juist die generatie die nu nog niet kan stemmen en vaak de gemeente ook niet weet te vinden, willen wij een geluid geven. Bijvoorbeeld door een jongerenvragenuur, maar ook door jongeren in staat te stellen gevraagd en ongevraagd advies te geven aan de grote bazen binnen de gemeente. Gelukkig vonden meer partijen in de raad dat het hoog tijd werd om jongerenparticipatie hoger op de agenda te zetten. De wethouder gaat nu aan de slag met de resultaten van een eerder onderzoek én onze motie en komt voor juni 2020 terug met een voorstel.

 

Ons tweede voorstel ging over loten, geïnspireerd door niemand minder dan Reybrouck’s ‘Tegen Verkiezingen’. Loten was geen onderdeel in het plan van het college, maar wij wilden nou juist zien dat hier ambitieuzer mee werd geëxperimenteerd. Geef een gelote groep bewoners goede begeleiding, compensatie en een kwestie die controversieel of relevant is. Dit gaat verder dan de manier van loten van de gemeente nu, die niet altijd even effectief is. Met een nipte minderheid werd de motie niet aangenomen, maar wij zien wel kansen om loten meer op de agenda te krijgen. 

 

Het plan moet vanaf 1 januari 2020 van start gaan, dus de tijd dringt. Wij hopen dat zodra alle actiepunten uit het plan zijn gehaald, iedereen zijn huisgenoten, vrienden, familie, studiegenoten en ga zo maar door, weer zonder te smeken naar de volgende bewonersbijeenkomst krijgt.