Auteur Kristin van der Veen

Cultuur Wonen

CAB-gebouw dak: woontoren of stadsakker?

03.04.2019

Wat ooit het rangeerterrein van NS was, is ondertussen één van dé culturele hotspots in Utrecht. We hebben het hier over de Cartesiusdriehoek, waar het CAB-gebouw staat en dB’s en Filmcafe zich bijvoorbeeld huisvesten. Grondeigenaar NS en uitvoerder Ballast Nedam hebben de plannen voor het gebied gepresenteerd. Er komen ongeveer 2500 woningen met behoud van de rijke culturele invulling van het CAB-gebouw. Als alles goed gaat mag dB’s bijvoorbeeld gewoon blijven, en wordt het monumentale pand gerestaureerd en gemoderniseerd (o.a. geluidsisolatie, verduurzaming etc).

 

Bijzonder aan de plannen die er nu liggen is dat er bovenop het CAB-gebouw een woontoren komt (misschien wel met 9 woonlagen). We zijn in Utrecht niet onbekend met het combineren monumentale panden met nieuwbouw. Bijvoorbeeld het pand op de Van Sijpesteijnkade dat wordt ingekapseld in de woontoren Syp.

 

Dit nieuwe plan van Ballast Nedam is wel een afwijking van het visiedocument dat de gemeente eerder in samenwerking heeft gemaakt met de NS. Daar werd gesproken over een stadstuin (of zelfs een akker) op het dak. Het lijkt erop dat de argumentatie van de ontwikkelaar is dat als de huidige functies van het CAB-gebouw behouden moeten worden, de kosten hiervan moeten worden gedekt door de inkomsten uit de verkoop van de woningen in de woontoren.

 

Het is natuurlijk jammer als de toren er alleen voor budgettaire redenen komt, want het idee van een stadsakker had volgens Student & Starter ook een heel toffe toepassing geweest. Toch staan wij niet negatief tegenover de nieuwbouw op het CAB-gebouw. Want wonen in een pand waar je in de plinten de meest fantastische creatieve en culturele initiatieven hebt zitten is ook niet verkeerd. Juist omdat we de mix cultuur-wonen vaker willen terugzien, zullen we in dit plan goed moeten kijken naar de juiste aanpak van bijv. bezoekersstromen, woongenot en het voorkomen van geluidsoverlast. Aankomende donderdag (4 april) gaan wij hier hierover in debat.

 

Wij hopen dan ook op een architectonisch hoogstandje, in lijn met het bijzondere culturele en industrieel erfgoed waar het op komt te staan. Stiekem werden wij dan ook wel erg enthousiast van de bijzondere voorbeeldcombinaties van oud en nieuwe architectuur die je hier kan bekijken.

 

 

foto bron: Gemeente Utrecht, Agenda Commissie Stad en Ruimte.