Auteur Koen Hoogendoorn

Absurde huurverhoging in Kanaleneiland

08.05.2019

Bewoners van Young Urban Space project in Kanaleneiland krijgen te maken met een huurverhoging van 7,6%, wat neerkomt op ongeveer een 13e maand huur. Student & Starter vindt het pijnlijk hoe voormalige sociale huurwoningen nu juist voor financiële moeilijkheden zorgen. Wij spraken met een bewoner van het project over de problemen die het hem en zijn buren bezorgd en hebben schriftelijke vragen gesteld in de raad.

 

 

Young Urban Space

Young Urban Space is een project van een Canadese vastgoedverhuurder, CAPREIT, welke sociale huurwoningen heeft opgekocht en gerenoveerd met als doel weer te gaan verhuren. De gerenoveerde sociale huurwoningen worden nu met name verhuurd aan starters. Op het eerste gezicht een goede zaak. Vorig jaar kwam dit echter in opspraak met de zogehete ‘kanalengate’. Het bleek dat vastgoedfondsen uit Qatar en Zwitserland 23 miljoen euro verdiende met de doorverkoop van de sociale huurwoningen. Dit kon toch niet het doel zijn van voormalige sociale huurwoningen? Dit riep direct al zorgen bij Student & Starter op over hoe deze nieuwe eigenaar van de woningen om zou gaan met bijvoorbeeld de huurprijs. Deze zorgen bleken terecht, nu er een nieuw hoofdstuk is toegevoegd aan de kanalengate: namelijk een huurverhoging van 7,6%. Dit komt neer op zo’n 900 euro extra huur per jaar, oftewel een dertiende maand.

 

Bewoners

Wij spraken met Lukas* over deze absurde huurverhoging. Lukas geeft aan dat in de Young Urban Space woningen met name starters wonen. Door de huurverhoging wordt het voor hen moeilijker gemaakt om door te stromen naar bijvoorbeeld de koopsector, ze vallen hierdoor “wéér tussen wal en schip!”. Starters als Lukas verdienen namelijk te veel voor sociale huurwoningen, en te weinig om ergens anders in de vrije sector terecht te komen (waar de huurprijzen ook almaar stijgen). Lukas maakt zich zorgen dat Utrecht op deze manier te duur gaat worden voor starters. Hij zou graag zien dat de gemeente afspraken zou kunnen maken over huurverhogingen, het helpt namelijk niet dat het contact met eigenaren CAPREIT/CANLiving extreem moeizaam verloopt. Constant van het kastje naar de muur worden gestuurd is Lukas beu en daardoor nam hij contact op met ons.


 

Student & Starter

Student & Starter heeft naar aanleiding van al deze ellende schriftelijke vragen gesteld over de huurverhogingen. Deze zijn namelijk naar onze mening absurd en verpesten het startersklimaat in Utrecht. Tegenwoordig is er het actieplan middenhuur, waardoor er bij nieuwbouwwoningen afspraken worden gemaakt over de huurprijs en huurverhogingen. Deze maatregel komt echter voor een bewoner als Lukas te laat. Wat betreft Student & Starter moeten wij als gemeente gaan kijken hoe we voor deze groep huurders toch iets kunnen betekenen, want dit moeten we niet willen in Utrecht. Dit moet een stad blijven met een gunstig startersklimaat. Een stad die staat voor opbouw en groei, en niet voor buitensluiting door middel van exorbitante huurverhogingen.  

 

*Naam is op verzoek van de bewoner geanonimiseerd.