Auteur Kelly Tijhuis

Hoe we van ‘hot-girl summer’ geen ‘soa-zomer’ maken

06.06.2021

Het vaccineren schiet al lekker op en langzaamaan krijgen we ook steeds meer vrijheden terug. De zon schijnt, de terrassen zijn open en parkjes en zwemplekken hebben ons deze week al laten proeven van de aankomende zomer. Kortom: de perfecte ingrediënten voor een hitsige zomer. Er wordt dan ook een (tijdelijke) toename van soa’s verwacht. Ook zullen jongeren de aankomende tijd mogelijk meer alcohol en drugs gebruiken om te vieren dat ze weer mogen feesten. Student & Starter vraagt zich af of de GGD er klaar voor is als alles weer open gaat en iedereen weer met elkaar om kan gaan.

 

Jongeren (16-20 jaar) hebben tijdens corona minder seks en dates gehad. Waar de helft van de jongeren nog op date ging voor corona, had maar één vijfde van de jongeren dates tijdens de tweede lockdown. In Utrecht Unlocked schreven wij al dat jongeren weinig aansluiting kunnen vinden en ze tijdens corona weinig mogelijkheden krijgen om hun seksualiteit te ontdekken. Ook volgens onderzoeksbureau Rutgers en SOA Aids Nederland is dit zorgelijk omdat jongeren zo worden belemmerd in hun seksuele ontwikkeling. Vorige week kaartte Student & Starter de situatie aan in de gemeenteraad. Wij willen dat de GGD er klaar voor is als alles open gaat en iedereen weer met elkaar om kan gaan.

 

Student & Starter pleit voor serieuze aandacht bij seksuele gezondheid

De kans is groter op SOA’s terwijl het budget voor seksuele gezondheid licht naar beneden is bijgesteld door te weinig subsidie van het Rijk. Alhoewel de lobby voor meer subsidie is nog steeds gaande is, wil Student & Starter. dat er stelliger en feller een stand wordt genomen over seksuele gezondheid. Daarnaast blijft ook de PrEP-pilot onzeker. Ondanks dat het ministerie voor Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) begin 2021 een handreiking heeft gedaan om in Utrecht 102 extra personen PrEP-zorg aan te bieden, zijn dit nog steeds onvoldoende plekken. Ook is er geen volledige financiële dekking. Student & Starter wil kijken binnen de huidige mogelijkheden om de seksuele gezondheid van Utrechters te garanderen. Want seksuele gezondheid verdient meer serieuze aandacht. 

 

Het is nog steeds op zijn plaats om dank uit te spreken richting de GGD en alle mensen die dag in en uit hard werken zodat we straks weer een normaal leven kunnen leiden. Wij begrijpen dat de GGD niet direct iets aan de lange wachttijden bij de soa poli en PrEP-zorg kan doen, daarvoor moeten we vooral naar het Rijk kijken. De extra urgentie mag daarom steviger worden benadrukt in de plannen van de GGD en de gemeenteraad én communicatie richting het Rijk.