Auteur Kelly Tijhuis

Cultuur

Waarom het Eurovisie Songfestival niet naar Utrecht komt

05.02.2020

In mei 2019 won onze eigen Duncan Laurence het Eurovisie Songfestival. Ik kan me het winnende optreden nog herinneren, dat geprojecteerd werd op een groot scherm buiten Café Kalff. Het kippenvel moment toen zo'n tweeduizend mensen om me heen meezongen tijdens het couplet van Arcade. En even later de uitslag die bekend werd gemaakt toen ik in de Ekko stond. Vanaf dat moment gingen er allerlei radartjes draaien achter de schermen. Want het festival gaat namelijk mee naar het winnende land, maar welke stad zou het feest gaan organiseren…
 
Cor Jansen, directeur van Utrecht Marketing, zag Utrecht als de perfecte stad voor het festival. Met Tivoli Vredenburg en de vele andere culturele hoogtepunten is Utrecht ‘de muziekstad’ van Nederland. Ook het samenwerkingsverband tussen private partijen en de stad is uniek in een grote stad als Utrecht. De Jaarbeurs nam namens Utrecht, in samenwerking met Utrecht Marketing het voortouw. De gemeente ondersteunde, maar zonder financiële bijdrage. 
 
Ondanks het enthousiasme van veel partijen in de stad, kwam het project helaas niet van de grond. Dit is aan verschillende factoren te wijten, zoals de communicatie en snelheid van handelen. Gisteren tijdens de informatiebijeenkomst besprak de gemeenteraad de succes- en faalfactoren. Een aantal algemene pijnpunten zijn de indirecte financiële steun van de gemeente, de slechte communicatie over het proces aan de raad en de beeldvorming. Aanstaande donderdag gaan de raadsfracties met elkaar in debat over het proces. De fracties verschillen van mening over de voor- en nadelen van een evenement zoals het Eurovisie Songfestival.
 
Wat Student & Starter betreft leren we uit dit proces hoe we komende grote evenementen naar Utrecht halen. Wat betekent zo’n groot evenement voor de stad? Hoe kunnen we ons hier het beste op voorbereiden? Wat ons betreft is het belangrijk om evenementen aan te trekken die passen bij het karakter van de stad. Utrecht is een perfecte gaststad, zoals de Jaarbeurs en andere partijen in de stad bijna elke week laten zien. 
 
Er is gelukkig een kleine troostprijs voor Utrecht tijdens het Nederlandse Eurovisie Songfestival. De in Utrecht geboren Stefania Liberakakis zal namelijk Griekenland vertegenwoordigen op het festival!